20/ 06/ 1935 | Fujitsu

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιουνίου 1935, ιδρύεται στην πόλη Καβασάκι της Ιαπωνίας, η Fujitsu.  Ξεκινώντας από συστήματα τηλεπικοινωνιών και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς των τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορικής, όπου και γιγαντώθηκε ως πολυεθνική αποτελώντας σήμερα την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ΙΤ (Information Technology) παγκοσμίως, μετά την IBM και την Hewlett Packard.

Υπήρξε παρακλάδι της Fuji Electric, η οποία με τη σειρά της ιδρύθηκε το 1923 κατόπιν στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Furukawa Electric  και της γερμανικής Siemens. Από την αρχή λοιπόν η Fujitsu διατηρεί στενές σχέσεις  με τη Siemens, με της οποίας την επίσημη άδεια κατασκεύαζε τηλεπικοινωνιακό της εξοπλισμό στην Ιαπωνία.

O FACOM 100 της Fujitsu, ήταν -το 1954- ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ιαπωνικής κατασκευής (στη φωτο η κονσόλα ελέγχου).
O FACOM 100 της Fujitsu, ήταν -το 1954- ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ιαπωνικής κατασκευής (στη φωτο η κονσόλα ελέγχου).

Όπως συνέβη με τις περισσότερες ιαπωνικές πολυεθνικές εταιρείες, έτσι και η Fujitsu αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περίοδο ανοικοδόμησης της χώρας. Η εταιρεία πρακτικά κατασκεύασε όλη την κατεστραμμένη τηλεπικοινωνιακή υποδομή της Ιαπωνίας. Αλλά ήδη από τη δεκαετία του ’50 στρέφεται προς νέες κατευθύνσεις και ειδικότερα εκείνη των υπολογιστών, όπου και πολύ γρήγορα γίνεται ο κορυφαίος Ιάπωνας κατασκευαστής, προσθέτοντας καινοτομίες και πρωτιές στο ενεργητικό της. Άλλωστε, η Fujitsu υπήρξε η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Ιαπωνία, το 1954. Από ιστορικής πλευράς η Fujitsu είναι σήμερα η δεύτερη «σε ζωή» εταιρεία κατασκευής υπολογιστών, μετά την IBM. Μία εταιρεία με 160.000 εργαζόμενους, έχοντας παρουσία σε πάνω από 100 χώρες και κύκλο εργασιών ύψους 35 δισ. ευρώ. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εκτείνονται σε ένα τεράστιο εύρος τεχνολογιών. Μεταξύ αυτών υπολογιστές (από laptops έως supercomputers), λογισμικό, ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίκτυα, κινητά τηλέφωνα, μέσα αποθήκευσης, car audio κ.α.

Fujitsu Innovation 1935-2010
Χρονολόγιο καινοτομιών της Fujitsu (1935-2010)

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ FUJITSU

1954: Ο πρώτος υπολογιστής της Fujitsu, ο FACOM 100, υπήρξε και το πρώτο mainframe από Ιάπωνα κατασκευαστή. Ένας αργός υπολογιστής αποτελούμενος από ηλεκτρικά ρελέ, ο οποίος απαιτούσε από 0,35 (πρόσθεση) ως 5 δευτερόλεπτα (διαίρεση) για την εκτέλεση μίας αριθμητικής πράξης.

1959: Ο FACOM 212, κατασκευασμένος με λογικές πύλες  “parametron“ (σ.σ. μία εφαρμογή σχεδιασμένη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο), υπήρξε ο πρώτος ιαπωνικής κατασκευής υπολογιστής που πέτυχε πώληση εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στις Φιλιππίνες, το 1963.

1961: Η Fujitsu κατασκευάζει τον πρώτο υπολογιστή της με χρήση τρανζίστορ. Ο FACOM 222 ήταν το μεγαλύτερο και ταχύτερο σύστημα ιαπωνικής κατασκευής την εποχή του. Για πράξεις κινητής υποδιαστολής απαιτούνταν από 3,5 msec ως 33 msec.

Fujitsu FACOM-R (1969)
Fujitsu FACOM-R (1969)

1969: Η Fujitsu μπαίνει στην αγορά των minicomputers με τον 16μπιτο FACOM R. Ο υπολογιστής αυτός ήταν προσιτός στην τιμή και ιδιαίτερα αξιόπιστος, καθώς και από τους μικρότερους σε μέγεθος στην κατηγορία των minicomputers, καλύπτοντας επιφάνεια μικρότερη των 0,25 τετρ. μέτρων (με ύψος μόλις 28 εκατοστά).

1973: Είναι η χρονιά που η Fujitsu μπαίνει στο παιχνίδι των supercomputer. Ο FACOM 230-75 APU θα πάρει τέσσερα χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί και θα είναι ο πρώτος υπολογιστής με διανυσματικούς επεξεργαστές στην Ιαπωνία. Αν και ήταν πέντε φορές πιο αργός από τον Cray-1 ήταν η βάση για να αποκτηθεί σημαντική τεχνογνωσία από την Fujitsu, μέσω της οποίας θα επιτευχθούν κάποιες πρωτιές στο μέλλον. Π.χ. ο FACOM VP400 θα είναι ο πρώτος supercomputer που θα σπάσει το φράγμα του 1 GFLOPS το 1985, ενώ ο VP2000 θα είναι ο υπολογιστής με την ταχύτερη CPU το 1988 (5 GFLOPS)

1975: Οι μηχανικοί της Fujitsu κατασκευάζουν για την αμερικάνικη Amdahl τον 470/6. Ήταν το πρώτο σύστημα συμβατό με τον IBM System/370. Η Amdahl διατηρεί στενή συνεργασία με την Fujitsu από τη δεκαετία του ’70, ενώ από το 1997 απορροφήθηκε ολοκληρωτικά από την ιαπωνική εταιρεία.

1978: Η Fujitsu κατασκευάζει τον ταχύτερο υπολογιστή γενικής χρήσης (όχι supercomputer) του κόσμου. Ο FACOM M200 μπορούσε να εξοπλιστεί με έως και τέσσερις κεντρικούς επεξεργαστές. Έκτοτε η Fujitsu θα ανταγωνίζεται με τη NEC στην κατασκευή των ταχύτερων mainframe, με μοντέλα όπως το Μ780 του 1985 και το M1800 του 1990.

Fujitsu OASYS 100 (1980)
Fujitsu OASYS 100 (1980)

1980: Το Μάιο του 1980, η Fujitsu ανακοινώνει την πρόθεσή της να μπει στον αναπτυσσόμενο τομέα προσωπικών υπολογιστών-επεξεργαστών κειμένου στην ιαπωνική γλώσσα. Το μοντέλο OASYS 100 (Office Automations SYStem) θα είναι το πρώτο μίας οικογένειας υπολογιστών ειδικού χαρακτήρα -και για την τοπική αγορά-, η οποία περιλαμβάνει από μηχανήματα desktop έως υπολογιστές τσέπης.

1981: Η Fujitsu μπάνει στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με τον Fujitsu Micro 8FM-8, με τα αρχικά FM να χαρακτηρίζουν όλα τα μοντέλα προσωπικών και οικιακών υπολογιστών της Fujitsu ως σήμερα). Ένα μάλλον ακριβό και ακατάλληλο για το ρόλο του μοντέλο, το οποίο αντικαταστάθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον ανώτερο και φθηνότερο FM-7 με σαφή πλέον οικιακό χαρακτήρα. Μαζί με τον FM-7, η Fujitsu λάνσαρε τους FM-11 με παρόμοιο hardware αλλά ανώτερες συνθέσεις για τους επαγγελματίες. Η σειρά 8μπιτων υπολογιστών FM-7 υπήρξε επιτυχημένη και εξελίχθηκε έως το 1989 (με τα μοντέλα FM-77 και FM-77AV) ενισχύοντας ολοένα περισσότερο τα multimedia χαρακτηριστικά της.

1983: Το FM-X υπήρξε ένα από τα πρώτα μοντέλα MSX που μπήκαν σε παραγωγή και το μοναδικό της οικογένειας αυτής 8μπιτων οικιακών υπολογιστών που κατασκεύασε η Fujitsu.
Την ίδια χρονιά η Fujitsu δοκιμάζει την τύχη της απέναντι στο IBM-PC με δύο μοντέλα προσωπικών υπολογιστών, πολλαπλών αρχιτεκτονικών. Ο μεν Micro 16 με την επιλογή καρτών με επεξεργαστές 8086/80286, MC68000 και Z8001, δίπλα στον στάνταρ Ζ80Α. Ο δε FM16β, που σημείωσε και μικρή εξαγωγική επιτυχία, με τη συνύπαρξη Zilog Z80 – Intel 8086 και λειτουργικών συστημάτων CP/M και MS DOS.

Fujitsu FM Towns, με τα καλύτερα των "δύο κόσμων". Και συμβατότητα με PC και πανίσχυρες δυνατότητες multimedia και gaming
Fujitsu FM Towns (1989)

1989: H Fujitsu κάνει τα άλμα από τα 8 στα 32 bits, αντικαθιστώντας τους FM-7/77 με το εντυπωσιακό μοντέλο FM-TOWNS. Ένα από τα πρώτα με στάνταρ CD-ROM drive. Με τον FM-TOWNS απαντούσε στον X68000 της Sharp, αλλά και τους καθιερωμένους 16μπιτους home computers της Δύσης. Ο FM-TOWNS δεν βγήκε από τα σύνορα της χώρας, αλλά υποστηρίχθηκε από διεθνείς εταιρείες κατασκευής video games.

1991: Η σειρά UNIX σταθμών εργασίας DS/90 7000, ήταν η πρώτη της Fujitsu βασισμένη στον επεξεργαστή SPARC, αρχιτεκτονικής RISC, του οποίου εκδόσεις κατασκεύαζε και η ιαπωνική εταιρεία.

1993: Χρονιά κατά την οποία η Fujitsu παρουσιάζει το πρώτο της IBM-PC/AT συμβατό υπολογιστή. Ο FMV θα αντικαταστήσει τους 16μπιτους FM-R, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το 1987 και διέθεταν επίσης x86 επεξεργαστές αλλά κλειστή αρχιτεκτονική, σχεδιασμού Fujitsu. Δύο χρόνια αργότερα θα μπουν στην οικογένεια PC της Fujitsu και τα φορητά μοντέλα FMV-BIBLO. To 1998, παράλληλα με τα BIBLO θα λανσαριστεί η σειρά LIFEBOOK, με τη δεύτερη να προορίζεται για επαγγελματική χρήση και την πρώτη για οικιακή/multimedia.

FUJITSU-SIEMENS

Fujitsu Siemens Pocket Loox
Fujitsu Siemens Pocket Loox

Το 1999, η Siemens ενώνει τις δυνάμεις της με την Fujitsu, ιδρύοντας από κοινού το σχήμα Fujitsu-Siemens, το οποίο για την επόμενη δεκαετία αποτελεί έναν πολύ ισχυρό «παίκτη» στις αγορές προσωπικών και φορητών υπολογιστών, servers και workstation, σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Κύριο χαρακτηριστικό των προϊόντων της, το οποίο διαφήμιζε από την αρχή η Fujitsu-Siemens, η φιλικότητα προς το περιβάλλον. Το λεγόμενο “Green IT” που θα αποτελέσει μία νέα τάση κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Το νέο σχήμα συνέχισε την εξέλιξη πολλών από τις γραμμές προϊόντων της Siemens Nixdorf. Από τις πιο γνωστές και εμπορικές συσκευές της Fujitsu-Siemens, τα Amilo και Lifebook notebooks, Scaleo και Esprimo dektop PC, το PDA Pocket Loox κ.α. Το σχήμα ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά του το 2009, οπότε η Fujitsu εξαγόρασε το μερίδιο της Siemens.

Δείτε επίσης…

Η ιστορία της Fujitsu (επίσημο site)