21/ 06/ 1948 | Αποθηκευμενο προγραμμα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου 1948, γίνεται η εκτέλεση του πρώτου προγράμματος αποθηκευμένου στη μνήμη υπολογιστή. Για την εκτέλεσή του χρησιμοποιείται ο υπολογιστής SSEM (Small-Scale Experimental Machine), που έχει σχεδιαστεί στο Πανεπιστήμιο Βικτώρια του Μάντσεστερ για αυτήν ακριβώς την δουλειά. Είναι δηλαδή, ο πρώτος υπολογιστής της ιστορίας, σε μορφή πειραματικού πρωτότυπου, με δυνατότητα αποθήκευσης των προγραμμάτων στην μνήμη. Ως τότε, για την εκτέλεση των προγραμμάτων, οι υπολογιστές απαιτούσαν τροποποιήσεις στη συνδεσμολογία τους. Αντιθέτως, ο SSEM αποθήκευε τα εισαγόμενα δεδομένα και τα αποτελέσματα σε μνήμη καθοδικού σωλήνα (Williams Memory Tube).

Καθοδικός σωλήνας του SSEM κατά την εκτέλεση προγράμματος [εικόνα από emulator]
To πρώτο εκείνο πρόγραμμα, γραμμένο από τον Τομ Κίλμπορν (Βρετανός μηχανικός υπολογιστών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ), αποτελούνταν από 17 λέξεις-εντολές και έβρισκε τον μέγιστο διαιρέτη του 218 (262.144). Η εκτέλεσή του απαίτησε 52 λεπτά έως ότου δώσει αποτέλεσμα (131.072). Eδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο SSEM ήταν ένας δυαδικός υπολογιστής με κάθε λέξη να αποτελείται από 32 bits. Μαζί με τις 17 εντολές-λέξεις του κώδικα, το πρόγραμμα χρησιμοποιούσε επιπλέον οκτώ λέξεις για προσωρινή αποθήκευση. Στο σύνολό του λοιπόν, αποτελούνταν από 25 λέξεις αποθηκευμένες στην μνήμη του SSEM.

Περισσότερα για τον προγραμματισμό του και την εκτέλεση προγραμμάτων του SSEM στην πράξη, μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον java emulator.

Advertisements