[1960] in focus

Το 1960 είναι η χρονιά του λέιζερ. Ένα μόλις χρόνο μετά τη διατύπωση του όρου laser (light amplification by stimulated emission of radiation), o Αμερικανός φυσικός Θίοντορ Μέιμαν παρουσιάζει την πρώτη λειτουργική συσκευή λέιζερ, στα HRL (Hughes Research Labs), στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Ο Μάιμαν χρησιμοποίησε ένα ρουμπίνι για να παράξει ερυθρό λέιζερ μήκους κύματος 694 νανομέτρων. Έχει προηγηθεί, το Μάρτιο του 1960, η απόδοση της ευρεσιτεχνίας του λέιζερ αερίου στα εργαστήρια Bell Labs.

Ο μοναδικός PDP-3 που κατασκευάστηκε χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό του υπερηχητικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Lockheed A-12
Ο μοναδικός PDP-3 που κατασκευάστηκε χρησιμοποιήθηκε (από τη CIA) στην εξέλιξη του υπερηχητικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Lockheed A-12.

Στην αυγή της δεκαετίας του ’60, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ είναι εγκατεστημένοι περίπου 2.000 υπολογιστές. Τα πρώτα ολοκληρωμένα κυκλώματα έχουν πλέον μπει σε παραγωγή, αν και εκείνη την εποχή ακόμη μόνο για αεροδιαστημικές εφαρμογές. Πλέον, το τρανζίστορ έχει επικρατήσει της λυχνίας σε όλα τα νέα μοντέλα υπολογιστών, ενώ οι minicomputers (αν και ο όρος ακόμη δεν υφίσταται) σχηματοποιούνται και διαδίδονται ολοένα και περισσότερο, χάρη κυρίως στις DEC και CDC. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το 1960 η μεν DEC παρουσίασε τον μοναδικό PDP-3, μία επέκταση του PDP-1 στα 36 bits. Κυριολεκτικά μοναδικός, αφού ο ένας και μόνος PDP-3 που κατασκευάστηκε χρησιμοποιήθηκε από την CIA στην εξέλιξη του κατασκοπευτικού αεροσκάφους A-12 της Lockheed. Η δε CDC παρουσίασε τον CDC 160, τον 13μπιτο minicomputer, ο οποίος λέγεται ότι σχεδιάστηκε μέσα σε ένα σαββατοκύριακο από τον Σέιμουρ Κρέι.

IBM 7030 operator console
O STRETCH, ο ταχύτερος υπολογιστής της εποχής του, ενσωμάτωνε 169,000 τρανζίστορ, κατανάλωνε 21,6 KWatt ισχύος, ενώ η κεντρική του μονάδα είχε διαστάσεις 10×2,1×1,8 μέτρα.

Αναμφίβολα όμως, η πιο εντυπωσιακή παρουσία του 1960 είναι ο θηριώδης STRETCH της IBM. Ανακοινώθηικε με τυμπανοκρουσίες τον Απρίλιο του 1960 από την IBM και υπήρξε ο πρώτος υπερυπολογιστής της εταιρείας. Η αλήθεια είναι ότι ο πήχης των επιδόσεων τοποθετήθηκε πολύ ψηλά και το 1961, οι μετρήσεις στο τελικό μοντέλο IBM 7030 έδειξαν ότι ήταν μόνο 30 φορές ταχύτερος από τον 704 (αντί για 100), δηλαδή στο 30% της αρχικής προδιαγραφής (1,2 αντί για 4 MIPS). Παρόλα αυτά ο STRETCH ήταν και παρέμεινε ο ταχύτερος υπολογιστής παγκοσμίως για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος IBM 7030 ο ταχύτερος στην πράξη υπολογιστής ήταν εκείνος της UNIVAC που παραδόθηκε στα εργαστήρια Livermore (LLNL) τον Ιούνιο του 1960. Ο LARC ήταν ένα 48μπιτο mainframe και το πρώτο της UNIVAC που χαρακτηρίζεται ως supercomputer.

Το 1960 η UNIVAC παρουσίασε έναν ακόμη υπολογιστή, τον 1107. Ήταν το πρώτο μοντέλο της μεγάλης οικογένειας mainframe UNIVAC 1100. H 36μπιτη αρχιτεκτονική του 1107 κληροδοτήθηκε σε όλα τα επόμενα μοντέλα και υφίσταται ακόμη και σήμερα με τη μορφή της αρχιτεκτονικής ClearPath σε συστήματα της Unisys, τα οποία βασίζονται πλέον σε επεξεργαστές της οικογένειας Intel Xeon. Στην Ιαπωνία τέλος, παραμένοντας στην ενδιάμεση τεχνολογία της λογικής πύλης «Parametron«, που υστερεί έναντι των τρανζίστορ, μπαίνει και η Mitsubishi στην αγορά υπολογιστικών συστημάτων, με τον MELCOM 1101.

John McCarthy
Τζον ΜακΚάρθι: Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, υπεύθυνος για την επινόηση του ίδιου του όρου Artificial Intelligence (AI), και σχεδιαστής της γλώσσας LISP.

Και στο χώρο των γλωσσών προγραμματισμού σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις το 1960. Παρουσιάζεται η δεύτερη και πιο σημαντική έκδοση μίας από τις πρώτες ανώτερες γλώσσες προγραμματισμού: η ALGOL 60 (ALGOrythmic Language). Από την ALGOL 60 πηγάζουν νεότερες γλώσσες που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρύτατα, όπως η C και η Pascal. Η ALGOL 60 όμως ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο. Ήταν μία από τις πρώτες γλώσσες που σχεδιάστηκαν συνεργατικά από διεθνή επιτροπή επιστημόνων στο χώρο της Πληροφορικής. Πάνω στην ανάπτυξή της θεμελιώθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Επεξεργασίας Πληροφοριών (IFIPInternational Federation for Information Processing), το 1960, υπό την αιγίδα της UNESCO. Εξίσου, αν όχι πιο σημαντική, η ολοκλήρωση της LISP (LISt Programming) η οποία θεωρείται η μητέρα της τεχνητής νοημοσύνης. H LISP θα γνωρίσει άνθιση τη δεκαετία του ’70, οπότε και η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται αντικείμενο συστηματικής μελέτης και αποκτά εμπορικό ενδιαφέρον. Τη δεκαετία του ’80 μάλιστα, εμφανίστηκαν υπολογιστές αποκλειστικά σχεδιασμένοι να τρέχουν LISP (LISP Machines).

Στις υπόλοιπες τεχνολογικές εξελίξεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση του Dataphone από την AT&T, τον Δεκέμβριο του 1960. Την πρώτη συσκευή ειδικά σχεδιασμένη να μετατρέπει ψηφιακά δεδομένα σε αναλογικό σήμα για τη μεταφορά τους μέσω τηλεφωνικών γραμμών σε μεγάλες αποστάσεις. Με λίγα λόγια το πρώτο modem.

Dataphone: Η AT&T κατασκεύασε το 1960 το πρώτο modem της ιστορίας (αν και σαν εμπορικό προϊόν θα διατεθεί δύο χρόνια αργότερα)

Από τις σημαντικές προσωπικότητες, τέλος, που γεννήθηκαν το 1960, ξεχωρίζουν: Ο Γουίλ Ράιτ, ο εμπνευστής των διάσημων σειρών παιχνιδιών Sim City και The Sims, και συνιδρυτής της Maxis. Ο Τζάρον Λάνιερ, πρωτοπόρος στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR), ιδρυτής της πρώτης εταιρείας κατασκευής γυαλιών και γαντιών VR (VPL Research). Ο Τιμ Κουκ, ο σημερινός CEO της Apple και ο Ριντ Χέιστινγκς, ιδρυτής της Netflix, μίας από τις πρώτες υπηρεσίες διάθεσης streaming media (ταινίες, τηλεοπτικό πρόγραμμα).

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 • Laser [Μάρτιος – πατέντα] [Μάιος – πρώτη εφαρμογή]
 • The Thinking Machine [Οκτώβριος]
 • AT&T Dataphone – το πρώτο modem [Δεκέμβριος]
 • Motorola Astronaut TV (πρώτη φορητή TV με μεγάλη οθόνη)

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 • IBM 7030 STRECH – supercomputer[Απρίλιος]
 • IBM 7070 – mainframe [Ιούνιος]
 • UNIVAC LARC – supercomputer [Ιούνιος]
 • CDC 160 – minicomputer [Ιούλιος]
 • IBM 1410 – business computer [Σεπτέμβριος]
 • UNIVAC 1107 – mainframe [Δεκέμβριος]
 • DEC PDP-3 – minicomputer
 • Heathkit EC-1 – analog computer
 • Honeywell 400 – mainframe
 • Mitsubishi MELCOM 1101 – mainframe

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

 • ALGOL 60 – Γλώσσα Προγραμματισμού [Ιανουάριος]
 • LISP – Γλώσσα Προγραμματισμού [Μάρτιος]

ΠΡΟΣΩΠΑ

 • Will Wright – Ιδρυτής της Maxis [Ιανουάριος]
 • Jaron Lanier – Πρωτοπόρος του Virtual Reality [Μάιος]
 • Reed Hastings – Ιδρυτής της Netflix [Οκτώβριος]
 • Tim Cook – CEO της Apple [Νοέμβριος]

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 • IFIP (International Federation for Information Processing)
 • Informatics – Software
 • Maxell – Ηλεκτρονικά
 • Semtech – Ημιαγωγοί