ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Η ακολουθία Alt-Ctrl-Del, δηλαδή η διαδικασία soft-reset(*), απέκτησε αρκετά παρατσούκλια, μεταξύ των οποίων «ο χαιρετισμός των τριών δαχτύλων» (three finger salute) και «βγάλε με από εδώ μέσα» (get me out of here), στην δε σλανγκ των υπολογιστών χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του σκουπιδιού.

Η ακολουθία πλήκτρων Αlt-Ctrl-Del εφαρμόστηκε ήδη από τη φάση σχεδιασμού του πρώτου IBM-PC. Την αναγκαία αυτή διαδικασία επινόησε ο Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, υπεύθυνος σχεδιασμού του BIOS, κατόπιν παρότρυνσης του Μελ Χάλερμαν, επικεφαλής της ομάδας προγραμματισμού του πρώτου ΙΒΜ-PC. Ενώ αρχικά, ο Μπράντλεϊ όρισε τα πλήκτρα Alt, Ctrl και Esc για το reboot, στη συνέχεια σκέφτηκε ότι μπορεί να συμβεί… ατύχημα. Καθώς τα τρία αυτά πλήκτρα είναι δυνατόν να πατηθούν με το ένα χέρι, αντικατέστησε το Esc με το Del που βρίσκεται στην άλλη άκρη του πληκτρολογίου. Έτσι λοιπόν, αποκλείστηκε η επανεκκίνηση ακόμη και από ένα απίθανο λάθος του χρήστη. Η διαδικασία εγγράφηκε σε εκείνο το πρώτο BIOS του ΙΒΜ-PC κι από τότε αποτελεί καθημερινότητα για εκατομμύρια κατόχους προσωπικών υπολογιστών.

Βέβαια, ο Μπράντλεϊ σχολίασε σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του PC σκωπτικά:

«Μπορεί εγώ να δημιούργησα το Ctrl-Alt-Del, αλλά ήταν ο Μπιλ Γκέιτς που το έκανε διάσημο«

(*) Soft-reset ονομάζεται η διαδικασία επανεκκίνησης του συστήματος μέσω του software, σε αντίθεση με το hard-reset που είναι πιο «βίαιο» και γίνετα μεσω του hardware (π.χ. διακόπτης διακοπής ρεύματος).

Advertisements