15/ 08/ 1982 | Dragon 32

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Αυγούστου 1982, κυκλοφορεί ο Dragon 32. Ένας οικιακός υπολογιστής από την ουαλλική Dragon Data, που ήταν βασισμένος στον Tandy TRS-80 Color Computer και επιχείρησε να αποσπάσει κι αυτός κέρδη από τη «χρυσή εποχή» της βρετανικής βιομηχανίας. Τον ακολούθησε ένα ακόμη μοντέλο, με διπλάσια μνήμη, την επόμενη χρονιά.

Dragon 32/64 (1982)
Dragon 32: Ένα σύστημα βασισμένο στον Tandy TRS-80 CoCo, το οποίο, πέρα από τον πολύ εξελιγμένο 8μπιτο επεξεργαστή, δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στο χώρο των οικιακών υπολογιστών.

Τον Αύγουστο του 1982 και 1983 αντίστοιχα κυκλοφόρησαν οι δύο οικιακοί υπολογιστές της μικρής ουαλικής εταιρείας Dragon Data. Συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα ελάχιστα μοντέλα βρετανικής κατασκευής που διανεμήθηκαν ταυτόχρονα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε σε μία ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση από την ΤΑΝΟ (Technical Associates of New Orleans) τον Αύγουστο του 1983. Ήταν ωστόσο αδύνατο να ανταγωνιστεί άμεσα, κυρίως λόγω των επιθετικών τιμολογιακών πολιτικών, τα μεγαθήρια της Commodore και της Atari.

Ο Dragon 32, μαζί με το αδελφό μοντέλο Dragon 64 που διέφεραν μόνο ως προς την μνήμη RAM (32 και 64 KB αντίστοιχα), ήταν αρκετά παρόμοια με τον Tandy TRS-80 Color Computer (CoCo). Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για τις ομοιότητες των υπολογιστών της Dragon Data και της Tandy είναι ότι σχετίστηκαν με προγράμματα μηχανοργάνωσης της αγροτικής παραγωγής. Ο μεν TRS-80 CoCo προήλθε από τη συνεργασία με την Motorola, στα πλαίσια του προγράμματος “Green Thumb” για αγρότες, οργανωμένο από την Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Ο δε Dragon επιχορηγήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για το πρόγραμμα “Farm Fax”. Η εν λόγω εφαρμογή βοηθούσε ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους να διαχειρίζονται τα κοπάδια τους και βέβαια στόχος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν η “ψηφιοποίηση” ενός πολύ σημαντικού τομέα της οικονομίας της.

Διαφήμιση του Dragon64 στο Computer για Όλους (Σεπ 1985)
Διαφήμιση του Dragon64 στο Computer για Όλους (Σεπ 1985)

Όπως και ο CoCo, έτσι και ο Dragon 32 ήταν βασισμένος στο ιδιαίτερα εξελιγμένο επεξεργαστή 6809 της Motorola. Το  MC6809 αποτελούσε εξέλιξη του MC6800 και παρά το χαμηλό χρονισμό του (μόλις 0,89 MHz) ήταν πολύ ισχυρότερο από το ανταγωνιστικό MOS 6502. Από την άλλη όμως, χρησιμοποιώντας κι αυτό το ίδιο τσιπ γραφικών με τον CoCo (Motorola 6847) σήμαινε ότι υστερούσε πολύ έντονα σε σχέση με τον ανταγωνισμό του, καθώς μπορούσε να απεικονίσει μόλις 2 χρώματα στην υψηλότερη ανάλυσή του των 256×192 pixels. Στην πιο συνηθισμένη ανάλυση των 128×192 σήκωνε μόλις 4 χρώματα, ενώ όλη η παλέτα των 9 χρωμάτων μπορούσε να εμφανιστεί στην χαμηλή ανάλυση ψευδογραφικών 64×32. Επιπλέον δεν υποστήριζε sprites. Κατά συνέπεια, το κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία ενός home computer της εποχής που ήταν τα παιχνίδια, δεν πληρούνταν. Ο Dragon απέκτησε ελάχιστους τίτλους παιχνιδιών, από λίγες εταιρείες. Μία ακόμη πολύ περιοριστική παράμετρος, ειδικά για το εκπαιδευτικό software που άκμαζε εκείνη την εποχή, ήταν η απουσία πεζών χαρακτήρων στο σετ του Dragon. Το ότι πρακτικά, μπορούσε να γίνει συμβατός με τον TRS-80 CoCo, αλλά με επεμβάσεις σε επίπεδο hardware, δεν βελτίωσε ιδιαίτερα τις προοπτικές του (σ.σ. στην πράξη ήταν συμβατός 9 στις 10 περιπτώσεις). Ωστόσο, τα συστήματα της Dragon απέκτησαν το κοινό τους σε όλο τον κόσμο και αξιοπρεπέστατη υποστήριξη από πλευράς περιφερειακών. Ήταν μάλιστα ένα ακόμη σύστημα που έγινε αγαπητό στην Ελλάδα, όπου διατέθηκε από ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων – πρακτική που ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Dragon 64 που αξίζει να αναφερθεί είναι η δυνατότητα χρήσης του λειτουργικού συστήματος OS9. Μίας έκδοσης παραπλήσιας με το UNIX, με χαρακτηριστικά πολυεπεξεργασίας, σχεδιασμένη αποκλειστικά για επεξεργαστές Motorola 6809.

Το 1984, η Dragon Data δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο μίνι κραχ που παρουσίασε η αγορά οικιακών υπολογιστών, λόγω της υπερπληθώρας συστημάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Το 1985, η ισπανική εταιρεία Eurohard εξαγόρασε την Dragon Data και επαναλάνσαρε τον Dragon 64 με μικρές εμφανισιακές αλλαγές, και νέο όνομα (Dragon 200). Οι πωλήσεις του ήταν αξιοπρεπείς μόνο στην ισπανική αγορά. Υπήρχαν μάλιστα πλάνα για την κατασκευή ενός Dragon με 128 ΚΒ μνήμη κι ενός ακόμη συμβατού με το πρότυπο MSX.

DRAGON 32/64

Επεξεργαστής: 8bit Motorola MC6809E στα 0,89 MHz
Μνήμη RAM: 32/64 KB
Μνήμη ROM: 16/32 KB
Γραφικά: 256×192 pixels (μέγιστη ανάλυση), παλέτα 9 χρωμάτων
Ήχος: 4 κανάλια των 7 οκτάβων
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 53 πλήκτρων
Θύρες: TV, RGB, Παράλληλη, RS-232, Κασετόφωνο, Cartridge, 2x Joystick
OS/Εφαρμογές: MS Extended BASIC, OS9 (Dragon 64)