17/ 08/ 1944 | Larry Ellison

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Αυγούστου 1944, γεννιέται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ο Λόρενς (Λάρι) Τζόζεφ Έλισον. Προερχόμενος από εργατικής τάξης μονογονεϊκή οικογένεια, ο Έλισον ξεκίνησε από το μηδέν και, εγκαταλείποντας τις σπουδές του, μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου ίδρυσε την Oracle, για να γίνει τις επόμενες δεκαετίες ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Λάρι Έλισον αποτελεί το αρχετυπικό είδος Αμερικανού αυτοδημιούργητου μεγιστάνα, ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας. Υιοθετήθηκε από τη θεία του, σε ηλικία μόλις 9 μηνών, έχοντας περάσει βαριά πνευμονία, καθώς η μητέρα του αδυνατούσε μόνη της να μεγαλώσει το παιδί. Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μία μεσοαστική εβραϊκή συνοικία του Σικάγο και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Ουρμπάνα. Όμως τη δεύτερη χρονιά, αμέσως μετά το θάνατο της θείας του, εγκαταλείπει τις σπουδές του. Περνάει ένα καλοκαίρι στην Καλιφόρνια κι επιστρέφει στο Ιλινόις, για να γραφτεί εκ νέου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Τελικά, μετά από μόλις ένα εξάμηνο σπουδών, όπου και είχε την πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές, ο Έλισον εγκατέλειψε, το 1966, εντελώς τις σπουδές του και μετακόμισε μόνιμα στην Καλιφόρνια.

Ο Έλισον, έχοντας περάσει για λίγο από την κατασκευάστρια υπολογιστών Amdahl, καταλήγει στην εταιρία ηλεκτρονικών Ampex. Εκεί αναπτύσει την πρώτη εφαρμογή βάσης δεδομένων και μάλιστα για τη CIA. Ο προγραμματισμός της εφαρμογής γίνεται σε έναν DEC PDP-11, είναι επηρεασμένη από τις θεωρίες των σχεσιακών βάσεων δεδομένων και ο Έλισον την ονομάζει Oracle. Αυτό είναι το θεμέλιο της μελλοντικής αυτοκρατορίας.

Η Oracle ιδρύεται από τον Έλισον και δύο συνεταίρους του, με κεφάλαιο μόλις 2.000 δολαρίων, το 1977, αρχικά ως Software Development Laboratories. Το 1979 μετονομάζεται σε Relational Software Inc, για να πάρει το τελικό της όνομα το 1982, όταν αρχίζει η διάθεση της έκδοσης 2 της εφαρμογής βάσης δεδομένων Oracle. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο γίγαντας της IBM διατηρεί την επίσης νέα SQL/DS ιδιόκτητη για τα δικά της mainframe και εξαπλώνεται έξυπνα στους υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα UNIX και Windows. Ο Έλισον αποδεικνύεται από την αρχή ικανός και ανταγωνιστικός επιχειρηματίας.

Για μία δεκαετία η εταιρεία του αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και μόλις το 1990 είναι η πρώτη της ελλειμματική χρονιά. Παραμένει σε ασφαλή απόσταση από τα μεγαθήρια της IBM και της Microsoft, αλλά χάνει από την Sybase στην αγορά database. Για δύο χρόνια η εταιρεία του Έλισον φλερτάρει με τη χρεοκοπία και εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύονται.

Τα κεντρικά κτίρια της Oracle στην Καλιφόρνια
Τα κεντρικά κτίρια της Oracle στην Καλιφόρνια

Το 1992 όμως, με την κυκλοφορία της έκδοσης 7 της Oracle, η κατάσταση αντιστρέφεται. Η Oracle 7 κατακτά και πάλι την αγορά μέσω των τραπεζών, των αεροπορικών εταιρειών, της βιομηχανίας αυτοκινήτου και του λιανικού εμπορίου. Ο Έλισον αντιλαμβάνεται ταχύτερα από όλους την αξία του Internet και παρέχει επιχειρηματικές εφαρμογές συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός συνεχίζει να αναπτύσσει συμβατικό λογισμικό. Η επόμενη μάχη θα έρθει στα τέλη της δεκαετίας και τώρα πια η Oracle θα έχει απέναντί της την IBM (έχοντας εξαγοράσει την βασική ανταγωνίστρια Informix) και την Microsoft, με την ανάπτυξη του SQL Server. Η Oracle όμως δεν είναι πια μία μικρή εταιρεία και ο Έλισον μπορεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια στην έρευνα, την πρόσληψη ικανών προγραμματιστών και βέβαια στην εξαγορά εταιρειών. Μόνο η απόκτηση της PeopleSoft θα κοστίσει 10,3 δισεκατομμύρια.

Το 2007 θα βρεθεί απέναντι στην γερμανική SAP. Μετά από μία δεκαετία και πλέον συνεργασίας, η SAP γίνεται ανταγωνιστής της εταιρείας του Έλισον προσπαθώντας να της αφαιρέσει πελάτες. Η Oracle απαντά με μήνυση για παράνομο κατέβασμα και χρήση εργαλείων της από την SAP. Το δικαστήριο που θα ακολουθήσει θα επιβάλει τη μεγαλύτερη κύρωση στην ιστορία των εταιρειών τεχνολογίας, υποχρεώνοντας τη SAP να αποδώσει αποζημιώσεις ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Και πάλι χάρη στην επιμονή του Έλισον, η Oracle το 2010 εξαγοράζει την Sun Microsystems. Για δύο χρόνια ο Έλισον επιδιώκει αυτήν την πολύτιμη εξαγορά, καταφέροντας να κερδίσει τις IBM και HP που εποφθαλμιούν. Προσφέροντας 7,4 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Sun, η Oracle παύει πλέον να είναι μία εταιρεία κατασκευής αποκλειστικά λογισμικού και μπαίνει στην τεράστια αγορά των servers και βαθιά στα χωράφια της IBM.

Ο χαρακτήρας του δισεκατομμυριούχου Τόνι Σταρκ, στο Irοnman, είναι εμφανώς βασισμένος στον Λάρι Έλισον. Μέχρι και το χαρακτηρστικό γενάκι.
Ο χαρακτήρας του δισεκατομμυριούχου Τόνι Σταρκ (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ), στο Irοnman, είναι εμφανώς βασισμένος στον Λάρι Έλισον. Μέχρι και το χαρακτηρστικό γενάκι.

Σε όλη αυτήν την περίοδο ο Έλισον δεν έφυγε ούτε μία στιγμή από το τιμόνι της Oracle. Σήμερα, δεν είναι απλά ο μακροβιότερος CEO, αλλά και ο πιο ακριβοπληρωμένος, με ετήσιες απολαβές ύψους 80 εκατομμυρίων. Μέσω της δικής του αυτοκρατορίας στο λογισμικό, σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, με περιουσία 52 δισ. Στα 70 του παραμένει όχι απλά ενεργό στέλεχος, αλλά και ιδιαίτερα πολυπράγμων. Συμμετέχει σε αγώνες ιστιοπλοϊκών, πετάει αεροπλάνο και είναι συλλέκτης υπεραυτοκινήτων. Κατέχει ένα νησί στο σύμπλεγμα της Χαβάης, όπου αναπτύσσει ένα πειραματικό σύστημα γεωργικής παραγωγής. Σπαταλάει εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά και προσφέρει -χωρίς τυμπανοκρουσίες- επίσης πολύ μεγάλα ποσά στην έρευνα για φάρμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο «bon viveur» Λάρι Έλισον, είναι η προσωπικότητα στην οποία βασίζεται ο επίσης πολυεκατομμυριούχος χαρακτήρας του Τόνι Σταρκ, στη σειρά ταινιών Iron Man.

Advertisements