17/ 09/ 1964 | Wang LOCI

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Σεπτεμβρίου 1964, η Wang παρουσιάζει την πρώτη της ηλεκτρονική αριθμομηχανή. Η πρώτη έκδοση της συσκευής LOCI θα μείνει ελάχιστα στην αγορά και θα αντικατασταθεί από την LOCI-2 τον Ιανουάριο του 1965. Μία ηλεκτρονική αριθμομηχανή σταθμός στην εξέλιξη του είδους. Μεταξύ των χρηστών της, ξεχωρίζει η NASA, η οποία τη χρησιμοποίησε για τους υπολογισμούς στο σχεδιασμό των στολών των αστροναυτών της ιστορικής αποστολής Apollo 9 στη Σελήνη.

Ο δρ. Αν Γουανγκ, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας Wang Laboratories το 1951, επινόησε μία μέθοδο εκτέλεσης βασικών μαθηματικών πράξεων μέσω μετατροπής των δεκαδικών αριθμών σε φυσικούς λογάριθμους, ιδανική για ηλεκτρονικά κυκλώματα. Αντί το κύκλωμα να εκτελεί την πράξη στον αριθμό X, την μετέτρεπε σε πράξη του φυσικού του λογάριθμου (loge X). Το λεγόμενο λογαριθμικό κύκλωμα ήταν αποδοτικότερο τόσο στις απλές αριθμητικές πράξεις, όσο και στις λογαριθμικές και τον υπολογισμό δυνάμεων και ριζών.

Το κύκλωμα αυτό του δρ. Γουανγκ έγινε η βάση για την ανάπτυξη μίας από τις πρώτες προγραμματιζόμενες ηλεκτρονικές αριθμομηχανές και η πρώτη τέτοιου είδους με δυνατότητα εκτέλεσης λογαριθμικών πράξεων. Εξ ου και το όνομα LOCI, το οποίο προέρχεται από την έκφραση LOgarithmic Computing Instrument. Η πρώτη τέτοια αριθμομηχανή παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1964, αλλά δεν παρέμεινε για πολύ στην αγορά. Δεν ήταν προγραμματιζόμενη και η ακρίβεια των πράξεων ήταν σχετικά μικρή. Αντικαταστάθηκε τον Ιανούαριο του 1965 από την LOCI-2, η οποία κάλυπτε τις παραπάνω ελλείψεις.

Η έκδοση LOCI-1 παρέμεινε πολύ λίγο στην αγορά. Δεν είχε δυνατότητα προγραμματισμού και η ακρίβεια των πράξεων ήταν σημαντικά μικρότερη.
Η έκδοση LOCI-1 παρέμεινε πολύ λίγο στην αγορά. Δεν είχε δυνατότητα προγραμματισμού και η ακρίβεια των πράξεων ήταν σημαντικά μικρότερη.

Οι δυνατότητες της LOCI ήταν μοναδικές για μία συσκευή χωρίς ολοκληρωμένα κυκλώματα. Η αριθμομηχανή αποτελούνταν από 9 πλακέτες με διακριτά στοιχεία και συγκεκριμένα 1.275 τρανζίστορ. Ήταν αρκετά πολύπλοκη στην κατασκευή της και η τιμή της άγγιζε τις 6.500 δολάρια. Ωστόσο, ήταν μοναδική από πλευράς δυνατοτήτων. Διέθετε οθόνη 10 ψηφίων και μπορούσε να εκτελέσει πράξεις ακρίβειας 9 δεκαδικών.  Μπορούσε να προγραμματιστεί υποτυπωδώς και ήταν εξοπλισμένη με μνήμη τύπου μαγνητικού πυρήνα (Core Memory). Πέρα από τις τέσσερις βασικές πράξεις (πρόθεση, αφαιρεση, πολλαπλασιασμός διαίρεση), μπορούσε να εκτελέσει μετατροπή και πράξεις λογαρίθμων και δυνάμεων, καθώς και να υπολογίσει τετραγωνικές ρίζες. Καθώς το βασικό λογαριθμικό κύκλωμα χρησιμοποιούνταν σε κάθε μορφή πράξης, τόσο η χρήση της αριθμομηχανής όσο και η εκτέλεση των πράξεων, ήταν ταχύτερες και αποδοτικότερες. Η μνήμη της αποτελούνταν από πέντε καταχωρητές των δέκα ψηφίων. Δεχόταν κάρτες προγραμματισμού και μπορούσε να συνδεθεί εξωτερικά με εκτυπωτή της Wang.

Πρακτικά ήταν ένας desktop υπολογιστής, όπως ο σύγχρονός της Olivetti Programma και ο HP 9100 που κυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα. Άλλωστε, δεν άργησε και η ίδια η Wang να υιοθετήσει τον όρο υπολογιστής και για τα δικά της desktop calculators. Η LOCI βρήκε αγοραστικό κοινό στο χώρο της έρευνας, των μηχανικών και των λογιστών. Αν και ο σημαντικότερος αναμφίβολα πελάτης της Wang ήταν η NASA, η οποία χρησιμοποίησε την LOCI-2 στο σχεδιασμό των διαστημικών στολών του πληρώματος της αποστολής Apollo 9 στη Σελήνη.
Η σειρά Wang 700 του 1969 βασιζόταν κι αυτή στο λογαριθμικό κύκλωμα της LOCI. Μόνο που πλέον διέθετε ολοκληρωμένα κυκλώματα και πλησιάζε σε δυνατότητες τους desktop computer.
Η σειρά Wang 700 του 1969 βασιζόταν κι αυτή στο λογαριθμικό κύκλωμα της LOCI.

Η πολύ σύνθετη και ακριβή κατασκευή των LOCI-1 και 2, έδωσε τη θέση της στις πολύ πιο απλές και φθηνές ψηφιακές αριθμομηχανές των σειρών 300 και 700, το 1966 και 1969 αντίστοιχα. Στη σειρά 700 όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα κυκλώματα (χαμηλής και μέσης ολοκλήρωσης, SSI και MSI), η αρχιτεκτονική της LOCI μπόρεσε να συγχωνευθεί σε ένα κύκλωμα με μορφή κεντρικού επεξεργαστή. Από πλευράς δυνατοτήτων συγκρινόταν με τον HP 9100, καθώς αποτέλεσε την απάντηση της Wang στον πρώτο «προσωπικό υπολογιστή» της Hewlett Packard.

Advertisements