21/ 09/ 1984 | Data General One

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου 1984, παρουσιάζεται ο Data General One (DG-1). Κατασκευασμένος από μία εταιρεία με μεγάλη συνεισφορά στα minicomputer, ο DG-1 ήταν ο πρώτος φορητός υπολογιστής με εσωτερικές μπαταρίες και μεγάλων διαστάσεων οθόνη LCD (11 ιντσών), ικανή να αποδώσει κείμενο 25 γραμμών.

Με δεδομένα ότι ο DG-1 αφενός μεν ήταν 100% συμβατός με IBM-PC και αφετέρου δε μπορούσε να φιλοξενήσει εσωτερικά έως και δύο disk drives των 3,5», χωρίς το βάρος του να ξεπεράσει τα 5 κιλά, θεωρείται το πρώτο πλήρες laptop PC με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Το γεγονός μάλιστα ότι η αυτονομία του μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τις 8 ώρες, χάριζε στο DG-1 αξιοζήλευτες δυνατότητες για τα δεδομένα του 1984.

Data General One (1984): Πήγε ένα βήμα πιο πέρα από τον Gavilan SC, διαθέτοντας πλήρους διάστασης LCD οθόνη, με ανάλυση CGA, καθώς και συμβατότητα με MS DOS. Την εποχή του ήταν το μοναδικό laptop που μπορούσε να ενσωματώσει έως και δύο FDD των 3,5''. Αν και στη βασική σύνθεσή του ήταν προσιτό, για να μπορέσει να καλύψει τις προδιαγραφές ενός φορητού IBM-PC συμβατού, απαιτούσε αρκετά ακριβές προσθήκες.
Την εποχή του ήταν το μοναδικό laptop που μπορούσε να ενσωματώσει έως και δύο FDD των 3,5».

Ωστόσο, παρουσιάζονταν και κάποια σοβαρά μειονεκτήματα στο laptop της Data General. Πρώτα από όλα ήταν αρκετά ακριβό. Αν και τα 2.900 δολάρια της τιμής του βασικού μοντέλου δεν ήταν υπερβολικά για ένα laptop PC, οι ελλείψεις στον εξοπλισμό ήταν εμφανείς. Τα 128 KB της μνήμης ήταν πολύ λίγα, καθώς μέρος αυτών δεσμεύονταν από την κάρτα γραφικών. Από την άλλη, ο επεξεργαστής χαμηλής κατανάλωσης (CMOS) Intel 80C88 ήταν πιο αργός και χαμηλότερα χρονισμένος από εκείνον του IBM-PC. Μία σύνθεση με δύο FDD και 256 KB RAM, εκτόξευε το κόστος αγοράς πέρα από τις 4.000 δολάρια.

Ένα άλλο μειονέκτημα του DG-1 ήταν η πρώτης γενιάς LCD οθόνη του, χωρίς οπίσθιο φωτισμό και  με χαμηλή αντίθεση. Επιπλέον, παρόλο που εργονομικά ο υπολογιστής ήταν εξαιρετικός για καθημερινή χρήση, η οθόνη του άνοιγε μόνο υπό συγκεκριμένη γωνία. Τέλος, οι δισκέτες των 3,5» δεν ήταν διαδεδομένες το 1984-85, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εξωτερικό FDD 5,25» για να τρέχει τις πιο διαδεδομένες εμπορικές εφαρμογές.

Παρόλα αυτά, δεν έπαυε να είναι ένα πληρέστατο φορητό -και μάλιστα ελαφρύ- σύστημα, συμβατό με IBM-PC και με την επιπλέον δυνατότητα να λειτουργήσει ως τερματικό. Χαρακτηρίστηκε από τον ειδικό Τύπο της εποχής, και όχι άδικα, ως ένα mini-workstation. Είναι δε περιττό να απαριθμήσουμε τα προτερήματά του σε σχέση με τους σύγχρονούς του portable της IBM και της Compaq.

Στo Model 2, η οθόνη ELD εξαιρετικής ευκρίνειας και φωτεινότητας, ερχόταν με μεγάλο κόστος στη φορητότητα, καθώς ήταν αδύνατο να λειτουργήσει με εσωτερική μπαταρία
Στo Model 2, η οθόνη ELD εξαιρετικής ευκρίνειας και φωτεινότητας, ερχόταν με μεγάλο κόστος στη φορητότητα, καθώς ήταν αδύνατο να λειτουργήσει με εσωτερική μπαταρία

Ο φορητός υπολογιστής της Data General σημείωσε αξιοπρεπείς πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Η εταιρεία συνέχισε να τον εξελίσσει έως και το 1989, όταν πλέον είχε ξεπεραστεί από τα νεότερα laptop που ζύγιζαν ένα κλάσμα του βάρους του και είχαν ακόμη καλύτερες δυνατότητες. Το 1986 παρουσίασε το Model 2, με δύο επίπεδα εξοπλισμού: ένα με βελτιωμένη LCD οθόνη και αυτονομία 7 ωρών (προς 1.700 δολάρια) και ένα με εντελώς νέα οθόνη ELD, κίτρινου χρώματος με υψηλή αντίθεση, αλλά χωρίς μπαταρίες (προς 2.800 δολάρια). Ήταν και το πρώτο που δεχόταν εσωτερικά σκληρό δίσκο. Το μοντέλο του 1987 διέθετε ακόμη καλύτερη LCD με οπίσθιο φωτισμό και υψηλότερα χρονισμένο επεξεργαστή, στα 7 MHz. Το τελευταίο μοντέλο παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 1988 και εξοπλιζόταν με μπλε οθόνη LCD, στάνταρ modem και εσωτερικό σκληρό δίσκο 20 MB.

DATA GENERAL ONE

Επεξεργαστής: 16bit Intel 80C88 στα 4 ΜHz
Μνήμη RAM: 128 KB (ως 512 ΚΒ)
Γραφικά: CGA, 640×200 pixels
Οθόνη: Μονόχρωμη LCD 11»
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 79 πλήκτρων, 10 F-keys
Δίσκοι: 1 ή 2x FDD 3,5», 720 KB
Θύρες: RS232C, Παράλληλη, RJ-11 (modem), Expansion
OS/Εφαρμογές: MS DOS 2.11, CP/M-86
Διαστάσεις: 30x35x7,5 εκατοστά
Βάρος: ~4,5 κιλά
Αυτονομία: ως 8 ώρες

Δείτε επίσης…

10 μοντέλα που όρισαν τα Laptop PC (Συλλογή)