Υπολογιστης του Μηνα

icon COMPUTER-TOY-MHNA Κάθε μήνα αφιερώνουμε ένα άρθρο σε έναν υπολογιστή, ή οικογένεια υπολογιστών, του παρελθόντος. Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν και πολλά αξιοπρόσεκτα ή και πρωτοπόρα μοντέλα που δεν έγιναν ευρύτερα γνωστά.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1983 | SVI SPECTRAVIDEO

CTM-Spectravideo
Spectravideo SV-318

Χάρη σε μία χρονική συγκυρία, η μικρή αμερικάνικη εταιρεία Spectravideo, έγινε η αφορμή να υλοποιηθεί το όραμα του Καζουχίκο Νισι και του Μπιλ Γκέιτς για τη δημιουργία του “IBM-PC” των οικιακών υπολογιστών. SVI, η οικογένεια των 8μπιτων home computers πάνω στην οποία σχεδιάστηκαν οι MSX.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1982 | MICROBEE

CTM-MicroBee
MicroBee

Mία «μικρομέλισσα» από τη χώρα των καγκουρό. Ο 8μπιτος MicroBee ξεκίνησε από τη μορφή κιτ, που μπόρεσε να προσφέρει ένα φθηνό και πλήρη home computer στους Αυστραλούς. Για να καταλήξει μία πολύ επιτυχημένη σειρά, που χρησιμοποιήθηκε στα σχολεία της χώρας και κατάφερε να βγει και εκτός των συνόρων της, στην Ανατολική Ασία, ακόμη και τη Β. Ευρώπη.

ΜΑΡΤΙΟΣ

1965 | OLIVETTI PROGRAMMA 101

CTM-OlivettiProgramma
Olivetti Programma 101

Η συναρπαστική ιστορία της επαναστατικής ηλεκτρονικής αριθμομηχανής που θεωρείται σήμερα ο πρώτος desktop υπολογιστής όλων των εποχών. Πώς, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τα ηλεκτρονικά ενός υπολογιστή μεγέθους ντουλάπας, χώρεσαν σε μία συσκευή μεγέθους γραφομηχανής. Κι όλα αυτά από μία μικρή ομάδα πέντε Ιταλών μηχανικών της Olivetti.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1978 | HP 9800 SYSTEM 45

HP 9800 System 45 (HP 9845)

Tο πρώτο μοντέλο της οικογένειας high end επιστημονικών ψηφιακών αριθμομηχανών της HP, γνωστών και ως technical desktops, με μεγάλη οθόνη CRT. Το μοντέλο αυτό ξεχωρίζει, διότι θεωρείται ο πρώτος σταθμός εργασίας μαζικής παραγωγής. Αν και απέχει από τη σημερινή μορφή των workstation, ο HP 9845 μπορούμε να πούμε ότι θεμελίωσε αυτήν την μορφή υπολογιστών.

ΜΑΪΟΣ

1983 | GAVILAN SC

Gavilan SC

O υπολογιστής που θεωρείται ο πρώτος πλήρης φορητός με μορφή σύγχρονου laptop. Tον ξεχασμένο σήμερα Gavilan, η ιστορία τον θέλει δεύτερο στην κατηγορία των laptop πίσω από τον πολύ πιο γνωστό GRiD Compass. H πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Gavilan ήταν πολύ πιο κοντά στα μελλοντικά laptop, διαθέτοντας μπαταρία, αποσπώμενο μέσο αποθήκευσης και touchpad!

ΙΟΥΝΙΟΣ

1970 | CTC DATAPOINT 2200

CTC Datapoint 2200

To Datapoint 2200 υπήρξε το πρώτο προγραμματιζόμενο τερματικό κι έχει κάθε δικαίωμα να αποκαλείται “το πρώτο PC“. Διότι, πάνω στο σχέδιό του κατασκευάστηκε ο 8μπιτος επεξεργαστής 8008 της Intel. Ο πατέρας δηλαδή της αρχιτεκτονικής x86 που διέπει όλα τα PC της εποχής μας. Με λίγα λόγια, μέσα σε κάθε σύγχρονο PC κρύβεται εκείνο το τερματικό της CTC.

ΙΟΥΛΙΟΣ

1984 | TATUNG EINSTEIN

Tatung Einstein

Ο πρώτος home computer με ενσωματωμένο Disk Drive 3 ιντσών (έξι μήνες πριν τον Amstrad CPC664). Αν η Tatung είχε πιο σαφή στόχο και καλύτερη τιμολογιακή πολιτική, τότε ο Einstein θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον παρόμοιας φιλοσοφίας Amstrad CPC . Όμως, πέρασε στην ιστορία ως ένας πολύ ενδιαφέρων υπολογιστής που απέτυχε τόσο λόγω λανθασμένων επιλογών όσο και συγκυριών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1978 | LUXOR ABC80

Luxor ABC80

Ένας από τους πρώτους οικιακούς υπολογιστές από Ευρωπαίο κατασκευαστή, σχεδόν σύγχρονος της “Αγίας Τριάδας” των πρωτοπόρων Apple II/PET/TRS-80, κατασκευάστηκε στη Σουηδία. Έγινε ανάρπαστος στην τοπική αγορά, αλλά δυστυχώς δεν βγήκε ποτέ από τα σύνορα της χώρας. Διέθετε την ταχύτερη BASIC από κάθε άλλο 8μπιτο υπολογιστή.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1985 | THORN EMI LIBERATOR

Thorn EMI Liberator

Ένας ξεχασμένος σήμερα φορητός υπολογιστής, με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Liberator ήταν το πρώτο notebook κατασκευασμένο εξολοκλήρου στη Μεγάλη Βρετανία. Η ιδιαίτερότητά του; Φτιάχτηκε από δημόσιο υπάλληλο και προοριζόταν για δημοσίους υπαλλήλους. Θα τους “ελευθέρωνε” από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1982 | THOMSON TO & MO

CTM-Thomson
Thomson TO & MO

Mία σειρά 8μπιτων υπολογιστών γαλλικής κατασκευής, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και κομψό σχεδιασμό. Οι υπολογιστές της Thomson αξιοποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης “πληροφορική για όλους“, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν μεγάλη διάδοση στη Γαλλία.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

1981 | BBC MICRO

CTM-BBC
BBC Micro

Ο υπολογιστής της Acorn που επιλέχθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι BBC για να γίνει η καρδιά ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος με αντικείμενα την πληροφορική, τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό. Μία ολόκληρη γενιά παιδιών ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους υπολογιστές σε έναν BBC Micro.

…την τεχνολογία, το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Αρέσει σε %d bloggers: