Feature

vinieta-feature

40 χρόνια Ελβετικοί υπολογιστές

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε τα ελβετικά ρολόγια και τον ελβετικό σουγιά και ελάχιστοι τον ελβετικό υπολογιστή, ωστόσο στο εργαστήριο LAMI του Πολυτεχνείου της Λωζάνης συνέβησαν πολύ αξιοπρόσεκτες εξελίξεις τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μεταξύ αυτών ένας από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές της ιστορίας.

30 χρόνια Amstrad CPC

Ο «Υπολογιστής του Λαού» μπήκε στην παραγωγή χρόνια μετά την έκρηξη των της βρετανικής βιομηχανίας μικροϋπολογιστών. Ήταν μία βιαστική δουλειά.  Ήταν ξεπερασμένος. Κι όμως πέτυχε. Ποια ήταν η ιστορία πίσω από τη συνταγή της επιτυχίας του;

DEC PC: Το τριπλό λάθος της Digital

Η DEC μπήκε στην αγορά των PC με ένα χρόνο καθυστέρηση σε σχέση με τον μεγάλο ανταγωνιστή της. Όμως η απάντησή της ήρθε, όχι με έναν, αλλά τρεις τύπους προσωπικών υπολογιστών. Όλοι τους από ένα μεγάλο λάθος, που θα σημαδέψει το μέλλον της DEC, την πιο κρίσιμη στιγμή της ανόδου της.

40 χρόνια CP/M

cpmTο πρώτο λειτουργικό σύστημα για μικροϋπολογιστές και κυρίαρχο για μία δεκαετία. Μεσουράνησε στην πρώτη 8μπιτη γενιά PC, αλλά έχασε άδοξα στα 16μπιτα IBM-PC συμβατά από το MS DOS.

IBM System/360: Επανάσταση ετών 50

Αφιέρωμα στο μισό αιώνα από την παρουσίαση του IBM System/360. Ένα σύστημα με κεντρικό στόχο την δημιουργία μίας κοινής αρχιτεκτονικής πλατφόρμας. Κάτι που μπορεί σήμερα να μας φαίνεται, αν όχι απλοϊκό, σίγουρα συνηθισμένο, ωστόσο μισό αιώνα νωρίτερα και μόνο ως ιδέα ήταν επαναστατική.

Olivetti M20: Το πρώτο ευρωπαϊκό PC

Ένας από τους ελάχιστους υπολογιστές με επεξεργαστή Zilog Z8000, υπήρξε ταυτόχρονα ο πρώτος -κι ένας από τους πιο κομψούς- desktop προσωπικός υπολογιστής της Olivetti, αλλά και το πρώτο PC Ευρωπαίου κατασκευαστή.

Sony Hit Bit: Στυλοβάτες των MSX

H Sony ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του προτύπου MSX και εκείνη που, μαζί με την Panasonic, κατασκεύασε τα περισσότερα μοντέλα, υποστηρίζοντας όλα τα πρότυπα, εκτός του Turbo-R. Πάνω από 25 σε μία περίοδο από το 1983 έως το 1988.

Apple Macintosh: Η δημιουργία

Ο Στιβ Τζομπς με το "παιδί" του. Ορισμένες από τις εμμονές του ωστόσο, εμπόδισαν τον Mac να αποτελέσει πρότυπο όπως ο IBM-PC.Αφιέρωμα στα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του Macintosh. Η ιστορία του σχεδιασμού ενός από τους πιο επαναστατικούς υπολογιστές της ιστορίας, ο ρόλος του Στιβ Τζομπς και η πρώτη γενιά Macintosh Compact.

40 χρόνια Zilog

Αφιέρωμα (σε δύο μέρη) στην εταιρεία που κατασκεύασε τον Ζ80, έναν από τους πιο σημαντικούς επεξεργαστές στην ιστορία των προσωπικών -και ειδικά οικιακών- υπολογιστών. Τη Zilog, που φέτος (2014) κλείνει τα σαράντα της χρόνια.

ΜΕΡΟΣ Α’ Οι επεξεργαστές της Zilog
ΜΕΡΟΣ Β’ Συστήματα με επεξεργαστή Z80

Victor/Hector: Ο Έκτορας μιλούσε γαλλικά

Ένας, άγνωστος στους περισσότερους, υπολογιστής που από παταγώδης αποτυχία στις ΗΠΑ κατέληξε με άλλο όνομα και, κατόπιν δύο πτωχεύσεων(!), να κάνει ικανοποιητικότατη παρουσία στη γαλλική αγορά, το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80.

Η ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης

Εβδομήντα χρόνια από τη διατύπωση του πρώτου μοντέλου τεχνητού δικτύου νευρώνων, η τεχνητή νοημοσύνη πλησιάζει απειλητικά την ανθρώπινη. Μία αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της Α.Ι. και της ρομποτικής.

NEC PC-98: Ο άγνωστος πρωταθλητής

Η σειρά υπολογιστών NEC PC-98 κυριάρχησε στη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου για περισσότερα από δέκα χρόνια. Mε 18 εκατομμύρια πωλήσεις υπήρξε το μόνο εναλλακτικό PC που κέρδισε το πρότυπο της ΙΒΜ σε κάποια αγορά του κόσμου.

Η οικογένεια επεξεργαστών MC680x0

Όλοι οι επεξεργαστές της σειράς Motorola 680×0 και η εξέλιξή τους από το 1979 έως το 1994. Η 32μπιτη οικογένεια που εξόπλισε Macintosh, Amiga και Atari ST

10 εμπορικές αποτυχίες στους προσωπικούς υπολογιστές

Οι μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία των προσωπικών υπολογιστών. Πρωτοπόρα συστήματα που δεν απέφεραν δεκάρα στον κατασκευαστή τους, πρόωρα και προβληματικά γκάτζετ, προγράμματα που δεν έπρεπε να κυκλοφορήσουν ποτέ.

Το «κραχ» του 1983

Η διετία στην οποία συρρικνώθηκε η αγορά video games από τα 3,2 δισ. δολάρια στα 100 εκατομμύρια. Πώς «εξαερώθηκε» το 97% της πιο δυναμικής αγοράς των 80s

Η δεκαετία της «Βρετανικής Αυτοκρατορίας»

Από τον λιλιπούτειο Sinclair ZX80 έως το συλλεκτικό Memotech MTX. Αφιέρωμα σε όλους τους home computers της βρετανικής βιομηχανίας της δεκαετίας του ’80.

Sinclair ZX Spectrum

O αγαπημένος home computer της Ευρώπης. Ο «Σπέκι» του «θείου Κλάιβ Σινκλέρ» έκλεισε τα 31 του χρόνια. Ίσως ο πιο cult υπολογιστής όλων των εποχών.

10 φανταστικοί υπολογιστές

Δέκα από τις πιο κλασικές εκδοχές φανταστικών υπολογιστών που πρωταγωνιστούν σε καλλιτεχνικά έργα, σε βιβλία, στον κινηματογράφο και την τηλεοραση, από τον 18ο αιώνα ως σήμερα.

Τα γιαπωνεζάκια

Αναδρομή στα πρώτα χρόνια του ιαπωνικού home και personal computer. Τεχνολογικά διαμάντια της δεκαετίας του ’80 από τη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου

Ο εκτυπωτής λέιζερ στην πέμπτη δεκαετία

Φέτος η εκτύπωση λέιζερ κλείνει τα 40 της χρόνια. Ποια ήταν η ιδέα πίσω από τον EARS, εκείνον τον πρώτο laser printer στο Xerox PARC, και πώς εξελίχθηκε η τεχνολογία τις επόμενες δεκαετίες;

Ο Αρχιμήδης των υπολογιστών

https://sansimeracomputers.files.wordpress.com/2012/10/arch_4.jpg?w=25025 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή αρχιτεκτονικής RISC στους προσωπικούς υπολογιστές, με τον Archimedes της Acorn να αφήνει έκπληκτους τους πάντες με τις επιδόσεις του τη δεκαετία του ’80.

Μήλα χωρίς τη βούλα

Η ιστορία και τα μοντέλα των Apple και Macintosh κλώνων, που κυκλοφόρησαν είτε με την έγκριση της εταιρείας με έμβλημα το μήλο, είτε -κυρίως- χωρίς.

Amstrad PC: Το home PC της Ευρώπης

https://sansimeracomputers.files.wordpress.com/2012/10/pc1512-svm-0.jpgΞεκινώντας από την ιστορία του παραγνωρισμένου PC-1512, το οποίο επέβαλε το πρότυπο IBM-PC στην ευρωπαϊκή αγορά, μία συλλογή όλων των PC της Amstrad.

20 χρόνια Thinkpad

Aφιέρωμα στα εικοσάχρονα των Thinkpad. Τα laptop της ΙΒΜ με τη σφραγίδα «ΤΗΙΝΚ» του ιδρυτή της εταιρείας.

Richard Garriott’s Ultima

Aφιέρωμα στα 30 χρόνια του πιο ιστορικού παιχνιδιού ρόλων (RPG) και τους δέκα τίτλους που απαρτίζουν την οικογένειά του.

TRS-80: Μία πολύτεκνη οικογένεια

https://sansimeracomputers.files.wordpress.com/2012/07/trs80_logo.jpgΌλα τα μοντέλα personal, home, portable και pocket computer της Tandy, με το λογότυπο «TRS-80», που κλείνει φέτος τα 35 του χρόνια.

Ν.Τέσλα: ο Άγιος του Ηλεκτρισμού

156 χρόνια από τη γέννηση του Νίκολα Τέσλα. Του οραματιστή μάγου του ηλεκτρισμού, που χαρακτηρίστηκε τρελός γιατί το όραμά του ενόχλησε πολλούς.

H «σπιτική παρέα» των MSX

Αφιέρωμα στα 30 χρόνια από τη δημιουργία του κοινού προτύπου MSX για home computers. Φωτογραφίες σπάνιων μοντέλων.

70 χρόνια «ρομποτικοί κανόνες»

roboticsΈκλεισαν φέτος 70 χρόνια από τότε που ο Ισαάκ Ασίμωφ διατύπωσε τους περίφημους Τρεις Νόμους της Ρομποτικής. Ένα μυθιστόρημα Ε.Φ. που έθεσε φιλοσοφικούς όρους της σύγχρονης ρομποτικής.

Οι πρώτοι «μεταφερόμενοι» υπολογιστές

Αφιέρωμα στους τρεις πρώτους υπολογιστές που απέκτησαν «κινητικότητα» τη δεκαετία του ’50

Οι γυναίκες των υπολογιστών

8 Μαρτίου: Ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που έχτισαν το μαγικό κόσμο των υπολογιστών

…την τεχνολογία, το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια