Σκηνες μιας ασπονδης φιλιας

«Business is business» λένε οι Αμερικανοί και εννοούν ότι στις μπίζνες δεν χωράνε οπαδισμοί, παρά μόνο το συμφέρον. Έτσι λοιπόν, μπορεί η ιστορία των υπολογιστών να είναι γεμάτη συγκρούσεις και «έχθρες», αλλά οι γηπεδικού τύπου κόντρες ανήκουν μόνο στους φανατικούς. Και βέβαια δεν έλειψαν οι φανατικοί στο προαιώνιο δίπολο Apple-Microsoft, μόνο που αυτοί δεν ήταν οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, οι οποίοι -όπου ήταν αναγκαίο- συνεργάζονταν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Είπαμε: «business is business».

Για παράδειγμα, σαν σήμερα, την 15η Ιανουαρίου του 1984, ο Μπιλ Γκέιτς θα παινέψει δημόσια τον Macintosh, χαρακτηρίζοντάς το ως το απόλυτο πρότυπο. Με αφετηρία εκείνες τις δηλώσεις του, ξεψαχνίσαμε τα βίντεο της κοινής παρουσίας των δύο άσπονδων… φίλων, Γκέιτς και Τζομπς, από το 1983 ως και το 2007.

Από το «dating game» του 1983 ως την D5 του 2007

«Για να δημιουργήσεις ένα πρότυπο, χρειάζεσαι κάτι που δεν είναι απλώς λίγο διαφορετικό, αλλά κάτι που είναι πραγματικά καινούριο και μπορεί να κεντρίσει την φαντασία των ανθρώπων. Ο Macintosh, από όλους τα μηχανήματα που ξέρω, είναι το μόνο που μπορεί καλύπτει αυτόν τον ορισμό»

Μπιλ Γκέιτς, 15 Ιανουαρίου 1984

Ο Μπιλ Γκέις παινεύει τον Macintosh

«Ο πόλεμος των προσωπικών υπολογιστών έχει τελειώσει. Η Microsoft κέρδισε πολύ καιρό πριν»

Στιβ Τζομπς, 1996

All Things Digital 2007

Σε μία σπάνια κοινή εμφάνιση, οι Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς στο συνέδριο All Things Digital, συζητούν τη συνεισφορά τους στην τεχνολογία των υπολογιστών (το βίντεο απαρτίζεται από 7 μέρη).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ιστορία της συνεργασίας της Apple με την Microsoft ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνεχίζεται ως και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, το 1979 οι δύο εταιρείες συνάπτουν συμβόλαιο αξίας 21.000 δολαρίων για την ανάπτυξη της AppleSoft BASIC. Από το 1985 η Microsoft διαθέτει κατόπιν συμφωνίας πρόσβαση στο MacOS προκειμένου να συνεχιστεί η εξέλιξη εφαρμογών της Microsoft για το λειτουργικό σύστημα της Apple. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και η πρώτη έκδοση του Excel για Macintosh. Η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο θα συνεχιστεί όλα τα χρόνια που ακολουθούν, με τις εφαρμογές του Office να εξελίσσονται, παράλληλα με τα Windows, για το MacOS.

Μία από τις πιο ιστορικές στιγμές στην μακρά συνεργασία των Microsoft και Apple, είναι αναμφίβολα η ομιλία του Στιβ Τζομπς στην MacWorld Expo του 1997 στη Βοστώνη. Εκεί, ο CEO της Apple, ανακοινώνει σε ένα όχι και τόσο… ενθουσιώδες πλήθος, την απόφαση να συνεταιριστεί με την Microsoft. Εκείνη την εποχή, η τελευταία έχει κάνει επενδύσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην Apple και έχει υπογράψει πενταετές συμβόλαιο ανάπτυξης εφαρμογών του Office για τον Mac. Ανάμεσα στα άλλα, ο Τζομπς ανακοινώνει ότι ο Internet Explorer θα αποτελέσει τον βασικό browser των Macintosh.

Eπισημαίνουμε ότι το 1997 η Apple βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, με τον Τζομπς να έχει επιστρέψει στη θέση του επικεφαλής της εταιρείας μόλις ένα χρόνο πριν (σ.σ. έχει πρακτικά εκδιωχθεί από το 1985).

Έχει προηγηθεί και ένας πολύ μεγάλος δικαστικός αγώνας, μετά από μήνυση που κατέθεσε η Apple για την έκδοση 2 των Windows, στη βάση ότι είχαν «ξεσηκώσει» ολόκληρα κομμάτια από το γραφικό περιβάλλον του MacOS. Όμως αυτό είναι μία άλλη ιστορία…

Όλο το κείμενο της ομιλίας Τζομπς, εδώ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ