15/ 04/ 1970 | Canon Pocketronic

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Απριλίου 1970, ανακοινώνεται η πρώτη ηλεκτρονική αριθμομηχανή τσέπης (pocket calculator): το Canon Pocketronic. Πρόκειται για την πρώτη εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας αριθμομηχανών χειρός που ανέπτυξε από το 1965 η Texas Instruments, στο γνωστό ως πρότζεκτ «Cal-Tech«. Τα κύρια χαρακτηριστικά της συσκευής που αναπτύσσει στο εργαστήριο η ΤΙ: η φορητότητα, η αυτονομία, η εκτύπωση των αποτελεσμάτων και βέβαια η ενσωμάτωση των νεότευκτων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (IC) της εταιρείας. Όλα τούτα χαρακτηρίζουν και το τελικό προϊόν της Canon.

Το Pocketronic είναι μία αριθμομηχανή τεσσάρων πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) που λειτουργεί με μπαταρίες και εκτυπώνει τα αποτελέσματα σε ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή ταινίας (αντί οθόνης). Αν και φαινομενικά πρωτόγονο, δεν παύει να είναι μία από τις πρώτες ηλεκτρονικές συσκευές που ενσωματώνει ολοκληρωμένα κυκλώματα LSI (Large Scale Integration). Έτσι έγινε εφικτή η φορητότητα, καθώς ηλεκτρονικές αριθμομηχανές κατασκευάζονταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, για χρήση στο γραφείο. Τα φορητά (όχι τσέπης) ηλεκτρονικά calculators κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος του 1969, με απαρχή το Sharp QT-8D.

Το Pocketronic ήταν προϊόν της συνεργασίας της Texas Instruments με την Canon και πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το φθινόπωρο του 1970, για να ακολουθήσει η αμερικάνικη αγορά στις αρχές του 1971. Λίγους μήνες αργότερα, κυκλοφόρησε και ο πρώτος «κλώνος» του, το Monroe Model 10, κατόπιν άδειας αλλά και εταιρικής σχέση της Canon με την Monroe.

CANON POCKETRONIC

Αριθμητικές Πράξεις: Πρόσθεση, Αφαίρεση, Πολλαπλασιασμός, Διαίρεση
Ολοκληρωμένα Κυκλώματα: TI TMC1730B, TMC1731A και TMC1732A
Εκτύπωση: Θερμικός εκτυπωτής ταινίας (μίας σειράς)
Διαστάσεις: 100x208x48 χιλιοστά
Βάρος: 1,6 κιλά