Amazon.com

Το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα του κόσμου, το Amazon.com., άνοιξε τις πύλες του στις 16 Ιουλίου 1995. Ο Τζεφ Μπέζος, έχει ιδρύσει την εταιρεία του ένα χρόνο πιο πριν και ξεκινά με εξοπλισμό τρία SPARC workstations εγκατεστημένα σε μία αποθήκη, να πουλάει αρχικά μόνο βιβλία. Το πρώτο βιβλίο που διατέθηκε διαδικτυακά από το Amazon, είναι το «Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought» του Ντάγκλας Χoφστάντερ.

Τζεφ Μπέζος: Ο ιδρυτής της Amazon, που λανθασμένα του αποδίδεται από κάποια ελληνικά ΜΜΕ ελληνική καταγωγή.

To Amazon.com, παρά το συντηρητικό αρχικό προϋπολογισμό του που ήθελε να αποφέρει κέρδη πέντε χρόνια μετά το άνοιγμά του, καταφέρνει να επιβιώσει και ανθίσει εν μέσω της φούσκας των dot-com. Το 1997 μπαίνει στο χρηματιστήριο, και το 1999, ο ιδρυτής του Τζεφ Μπέζος, κερδίζει μία θέση στο εξώφυλλο του Time, ως Άνθρωπος της Χρονιάς. Το εμπόριο του online καταστήματος περνά γρήγορα από τα βιβλία, στα CD/DVD, τα videogames, το software, τα γκάτζετ, τα παιχνίδια, ακόμη και τα έπιπλα. Η επέκταση της γκάμας συνεχίζεται διαρκώς ως και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, το Amazon εγκαινιάζει μία νέα υπηρεσία πώλησης νωπών τροφίμων.

Σήμερα το Amazon.com διαθέτει τοπικές εκδόσεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ιαπωνία, με το δίκτυο του εμπορίου να επεκτείνεται σε δεκάδες χώρες. Επίσης αναμένεται το λανσάρισμα των τοπικών sites της Πολωνίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Στο τέλος του 2011 εργάζονταν 65.600 άτομα στο δίκτυό του (σ.σ. αν και έχει κατηγορηθεί συχνά για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε κάποιες αποθήκες του), με την εταιρεία να σημειώνει ετήσια έσοδα 500 εκατ. ευρώ και τη συνολική της αξία να ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.

Η Amazon είναι επίσης διάσημη για δύο από τις θυγατρικές της εταιρείες. Την Α9.com που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αναζήτησης και διαδικτυακής διαφήμισης, και την Lab126 που έχει αναπτύξει την εξαιρετικά επιτυχημένη συσκευή ανάγνωσης e-books, Kindle.