15/ 10/ 1997 | Cyrix MXi

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Οκτωβρίου 1997, η Cyrix -που βρίσκεται σε φάση συγχώνευσης με τη National Semiconductor– ανακοινώνει στο Microprocessor Forum μία νέα γενιά επεξεργαστή «system-on-a-chip» της οικογένειας Media GX: τον Cyrix MXi, που όμως δεν θα περάσει ποτέ από το στάδιο του πρωτότυπου, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο Media GX ήταν ένας μοναδικός, σχεδόν από όλες τις πλευρές του, επεξεργαστής. Η κυριότερη ιδιομορφία του ήταν η συνύπαρξη όλων τα βασικών υποκυκλωμάτων ενός τυπικού προσωπικού υπολογιστή στο εσωτερικό του. Έτσι, εκτός της κύριας μονάδας επεξεργασίας, στο τσιπάκι του MediaGX ενσωματώνονταν τα κυκλώματα γραφικών, αναπαραγωγής βίντεο, ήχου και ελεγκτής διαύλου PCI. Πέρα από το βασικό μοντέλο Media GX, κυκλοφόρησε το βελτιωμένο στα σημεία GXi, καθώς και το GXm, το οποίο ενσωμάτωνε το σετ εντολών MMX. Ο MXi προοριζόταν να αποτελέσει το τέταρτο μέλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στο Microprocessor Forum του 1997, ο MXi ήταν ένας από τους πλέον περιεκτικούς επεξεργαστής που ενσωμάτωνε μεγάλο αριθμό κυκλωμάτων, τα οποία κανονικά θα ειχαν τη μορφή ξεχωριστών τσιπ στην μητρική:

  • Ενσωματωμένος controller για 128μπιτη μνήμη DDR SDRAM με εύρος ζώνης (bandwidth) περισσότερο από 2GB/δευτερόλεπτο
  • Ελεγκτής διαύλου PCI (66 MHz) και AGP 4x ή και ανώτερο.
  • Κύκλωμα γραφικών με επιταχυντή 2D και αναλύσεις έως 1.600×1.200 pixels
  • Επιταχυντής 3D γραφικών (Direct3D και OpenGL) με fill rate μεγαλύτερο των 120 Mpixels/δευτερόλεπτο και ταχύτητα rendering μεγαλύτερη από 2 εκατ. τρίγωνα/δευτερόλεπτο
  • Αποκωδικοποιητής MPEG2/DVD

Ο επεξεργαστής βασιζόταν στον επίσης μόλις ανακοινωθέντα, νέο πυρήνα Cayenne. Περιλάμβανε Μονάδα Κινητής Υποδιαστολής (FPU) και το σετ μικροεντολών ΜΜΧ, με 15 επιπλέον εντολές για multimedia.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Cyrix, ο MXi θα κυκλοφορούσε το δεύτερο εξάμηνο του 1998. Στο μεσοδιάστημα θα υπήρχε η επιδίωξη να ξεπεράσει ο χρονισμός τα 300 MHz, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί στα πρώτα βιομηχανικά δείγματα του επεξεργαστή (σ.σ. 133 και 266 MHz). Στην εμπορική μορφή του θα περιλάμβανε επίσης το σετ εντολών 3DNow! της AMD, ενώ από κατασκευαστικής πλευράς θα χρησιμοποιούνταν λιθογραφία 0,18 μm (τα βιομηχανικά πρωτότυπα ήταν κατασκευασμένα στα 0,25 μm). Τελικά όμως, ο MXi δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή.

Ο MXi έγινε βάση ανάπτυξης της οικογένειας επεξεργαστών Geode, από την National Semiconductor και στη συνέχεια την AMD. Μία σειρά επεξεργαστών για embedded εφαρμογές.
Ο MXi έγινε βάση ανάπτυξης της οικογένειας επεξεργαστών Geode, από την National Semiconductor και στη συνέχεια την AMD. Μία σειρά επεξεργαστών για embedded εφαρμογές.

Καθώς η Cyrix εξαγοράζεται από τη National Semiconductor λίγους μήνες αργότερα, ο MXi μπαίνει σε «γραμμή αναμονής». Αν και οι MediaGX υπήρξαν τα πρώτα εμπορικά προϊόντα της Cyrix, μετά τη συγχώνευσή της με την National Semiconductor, οι τεχνικοί περιορισμοί της τελευταίας δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του MXi, κυρίως λόγω του ότι ήταν αδύνατο να επιτευχθούν οι χρονισμοί πέρα από τα 300MHz. Αντί αυτού, η National Semiconductor χρησιμοποίησε την τεχνολογία τους για την ανάπτυξη των embedded επεξεργαστών Geode. Την εξέλιξή τους συνέχισε και μετά το 2002 η AMD, όταν περιήλθε το τμήμα κατασκευής επεξεργαστών της Nationial Semiconductor στην κατοχή της.

CYRIX MXi

  • Μνήμη L1-Cache: 64 KB
  • Δίαυλος (FSB): 66 MHz
  • Χρονισμός: 133, 266 MHz
  • Τεχνολογία κατασκευής: CMOS 0,25 µm
  • Αριθμός τρανζίστορ: 9.000.000
  • Ενσωματωμένα κυκλώματα: AGP controller, SDRAM controller, 2D Graphics controller, 3D Graphics accelerator, MPEG2/DVD accelerator