02/ 02/ 1999 | SunPCi

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 02 Φεβρουαρίου 1999, κυκλοφορούν οι πρώτες κάρτες SunPCi της Sun (σήμερα Oracle) που μετατρέπουν τα desktop workstations της εταιρείας σε IBM-PC συμβατά, με x86 επεξεργαστές. Oι κάρτες-υπολογιστές SunPCi αποτελούν τη συνέχεια των SunPC καρτών SBus που είχαν κυκλοφορήσει για τα SPARC workstation, με στόχο πάλι να μπορούν να τα μετατρέπουν σε συμβατά x86 συστήματα που θα μπορούσαν να τρέξουν Windows 3.x και 95. Με τη διαφορά ότι οι SunPCi ήταν συμβατές με το δίαυλο PCI., υποστηριζόμενες από Solaris (σ.σ. λειτουργικό σύστημα της Sun Microsystems, βασισμένο στο UNIX). Να σημειωθεί ότι η Sun διαθέτει εμπειρία στα υβριδικά συστήματα, συμβατά με PC, ήδη από το 1988, με τη σειρά Sun386i.

H έκφραση «κάρτα-υπολογιστής» που χρησιμοποιείται για τις SunPCi, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν μία μορφή daughterboard με όλα τα κυκλώματα ενός τυπικού IBM-PC συμβατού. Έτσι, μία κάρτα SunPCi περιλαμβάνει επεξεργαστή αρχιτεκτονικής x86, BIOS, μνήμη RAM, ελεγκτή γραφικών, ακόμη και θύρες επέκτασης. Η όλη σύνθεση είναι απολύτως x86 συμβατή και συνδυάζεται με Windows από την έκδοση 95 και μετά.

Παραδοσιακά, οι υλοποιήσεις της κάρτας SunPCi χρησιμοποιούν mobile επεξεργαστές της AMD, ξεκινώντας από τα 300 MHz το 1999 και φτάνοντας σήμερα στα 1,6 GHz (στην mobile έκδοση του Athlon XP 2100+). Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το Solaris, οι πρώτες εκδόσεις της κάρτας συνδυάζονταν μόνο με τα Solaris 7/8. Οι SunPCi II με την έκδοση 9 και οι πιο πρόσφατες SunPCi III, με το Solaris 10.