ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Η πρώτη επίσημη (γραπτή) χρήση του όρου Internet έγινε το Δεκέμβριο του 1974, από τους Βίντον Σερφ, Γιόγκεν Νταλάλ και Καρλ Σάνσαϊν, το γκρουπ δηλαδή που δημιούργησε το πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Program).

Την εποχή εκείνη υπήρχαν πολλά δίκτυα που χρησιμοποιούσαν διαφορετικά εσωτερικά πρωτόκολλα και συνδέονταν στο ARPANET. Το ίδιο το ARPANET βασιζόταν στο NCP (Network Control Protocol), το οποίο όμως έθετε πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τους συνδεόμενους υπολογιστές. Υπήρχε δηλαδή η ανάγκη ενός ευρύτερου πρότυπου που θα ένωνε όλα τα δίκτυα κάτω από αυτό χωρίς περιορισμούς και με κοινό τρόπο. Η λέξη λοιπόν που χρησιμοποιεί ο «πατέρας του Διαδικτύου» Βιντ Σερφ, Internet, είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Πρόκειται για σύντμηση της λέξης Internetwork που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην RFC #675 του Δεκεμβρίου του 1974, όπου και περιγράφονται οι αρχές του πρωτόκολλου TCP. Ο τίτλος της οδηγίας ήταν «SPECIFICATION OF INTERNET TRANSMISSION CONTROL PROGRAM» («Προδιαγραφή του Προγράμματος Διαδικτυακού Ελέγχου Μετάδοσης»). Στην αρχή δηλαδή η έκφραση Internet χρησιμοποιήθηκε ως επίθετο, για να γίνει ουσιαστικό (σ.σ. που θα εννοεί όλο το συνδεδεμένο δίκτυο υπολογιστών) λίγα χρόνια αργότερα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1978, συμπληρώθηκε από το Internet Protocol (ΙΡ), κι έτσι περιγράφεται το TCP/IP, το οποίο από το 1983 θα γίνει και το μοναδικό πρωτόκολλο που ακολουθεί το ARPANET. Το 1983 θεωρείται η χρονιά έναρξης του Διαδικτύου (Internet).