11/ 08/ 1950 | Steve Wozniak

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Αυγούστου 1950, γεννήθηκε στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας ο Στιβ Γουόζνιακ. Ο μηχανικός υπολογιστών και εφευρέτης, φίλος του Στιβ Τζομπς και συνιδρυτής της Apple. Ο άνθρωπος που κατασκεύασε, πρακτικά από μόνος του, τους Apple I και ΙΙ. Τους υπολογιστές δηλαδή που θεωρούνται ότι θεμελίωσαν την αγορά των personal computers.

Aν ο Στιβ Τζομπς ήταν το μυαλό της Apple, ο Στιβ Γουόζνιακ υπήρξε σίγουρα ο δημιουργός. Εφευρετικός και με αγάπη για τους υπολογιστές, ο Γουόζνιακ πιάνει δουλειά στα 20 του κι ενώ σπουδάζει ακόμη στο Μπέρκλεϊ, στην Hewlett Packard. Ένα χρόνο αργότερα εγκαταλείπει τη σχολή και ασχολείται με τους υπολογιστές και τις μικροεφευρέσεις. Έχει ήδη γνωρίσει τον Τζομπς, ενώ έχουν υπάρξει και συνάδελφοι στην ΗΡ. Οι δυό τους θα ολοκληρώσουν τον Apple I, και συγκεκριμένα ο Γουόζνιακ θα τον σχεδιάσει και συναρμολογήσει, και ο Τζομπς προωθήσει στις εκθέσεις, το 1976. Ένα κιτ βασισμένο στον επεξεργαστή MOS 6502 με 4 ΚΒ μνήμη και δυνατότητα απεικόνισης κειμένου 24 γραμμών των 40 χαρακτήρων. Ο Τζομπς έχει πείσει τον Γουόζνιακ ότι μπορεί ο Apple να βρει αγοραστικό κοινό κι έτσι ο τελευταίος πουλάει ένα VW φορτηγάκι για να εξασφαλιστεί ένα αρχικό κεφάλαιο 1.300 δολαρίων. Οι δύο τους ιδρύουν την Apple τον Απρίλιο του 1976 και παράλληλα ο Γουόζνιακ παραιτείται από την HP, για να αφιερωθεί στην μετεξέλιξη του Apple I στον πρώτο πλήρη προσωπικό υπολογιστή, μαζικής κατασκευής με δυνατότητα απεικόνισης έγχρωμων γραφικών. Τον Apple II που μπαίνει σε παραγωγή ένα χρόνο αργότερα (1977).

appleii
Apple II – Ένας από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές και ο πρώτος με έγχρωμα γραφικά. Πρακτικά ο Γουόζνιακ τον σχεδίασε και τον κατασκεύασε από μόνος του.

Ο Γουόζνιακ δεν ήταν επιχειρηματικό μυαλό, αλλά κατ’ αρχήν εφευρέτης. Ουδέποτε οι σχέσεις του με τον Τζομπς ήταν ιδανικές, και πρόσφατα ο ίδιος ομολόγησε ότι ποτέ δεν ήταν καν φίλοι. Αφιερώθηκε στη γραμμή παραγωγής και την εξέλιξη της σειράς Apple έως το 1981, οπότε ένα αεροπορικό ατύχημα τον αναγκάζει να μείνει μακριά από την εταιρεία. Επιστρέφει κανονικά στην Apple το 1983, αν και δεν θέλει να ασχολείται με τίποτε άλλο παρά το σχεδιασμό και την εξέλιξη των μοντέλων της εταιρείας. Παράλληλα επιστρέφει στο πανεπιστήμιο και ολοκληρώνει το προπτυχιακό του στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς.

Δεν θα παραμείνει στην Apple για πολύ, καθώς έχει δεν τον ενδιαφέρει το επιχειρείν. Έχοντας από νεότερος το όνειρο να διδάξει, αυτό ακριβώς κάνει. Το 1987 παύει οριστικά να εργάζεται στην Apple, αν και παραμένει υπάλληλος και ταυτόχρονα μέτοχος της εταιρείας. Ο εφευρέτης του Apple γίνεται όντως τελικά δάσκαλος και διδάσκει υπολογιστές σε παιδιά δημοτικού.

O Στιβ Γουόζνιακ σήμερα, σε μία -από τις πολλές- ομιλίες του σε εκπαιδευτικά κυρίως ιδρύματα

Διατηρώντας επαφές με τον Τζομπς, έως και το θάνατο του δεύτερου, ο Γουόζνιακ ασχολείται με διάφορα προτζεκτ, ενώ ιδρύει τη δική του εταιρεία Wheels of Zeus (WoZ) το 2001, με σκοπό την εξέλιξη των εφαρμογών GPS για καθημερινή χρήση από τους καταναλωτές. Το 2006 συγγράφει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο iWoz κι έκτοτε «περιοδεύει». Δίνει ομιλίες, κάνει παρουσιάσεις, κι εργάζεται ως σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ έχει υπάρξει και κριτής και σε διαγωνισμό κατασκευής Lego! Παραδοσιακά δε, ασχολείται με την προώθηση των υπολογιστών και της χρήσης τους στους νέους, έχοντας δαπανήσει μεγάλα ποσά σε τοπικά εκπαιδευτικά πρότζεκτ.

Ο Στιβ Γουόζνιακ κατέχει τέσσερις ευρεσιτεχνίες, είναι επίτιμος διδάκτωρ σε δύο πανεπιστήμια κι έχει λάβει τέσσερις εθνικές διακρίσεις για τη συνεισφορά του. Τέλος, για το σχεδιασμό του Apple II έχει πάρει μία τιμητική θέση στο NIHF (National Inventors Hall of Fame).

* σχέδιο του Benjamin Wachenje, από εικονογράφηση άρθρου του Mac User (6 Αυγούστου 2004)

Advertisements