Συλλογές

18 χρονια VAIO – 18 μοντελα-σταθμοι

vinieta-galleryΗ 18η επέτειος της σειράς VAIO συνοδεύτηκε από την πρόθεση της Sony να παραδώσει το λογότυπο σε ιαπωνικό fund που θα συνεχίσει την παραγωγή, πλέον ως ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία VAIO. Αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα αλλάξει κάτι στον παραδοσιακά καινοτόμο χαρακτήρα των υπολογιστών με το εμβληματικό πλέον λογότυπο, το μέλλον τους παύει να εξαρτάται από τη Sony. Μπορεί τα VAIO να μην «πεθαίνουν», αλλά σε αυτό το χρονικό σταθμό για τη σειρά, αξίζει να δούμε εκείνα τα μοντέλα που ξεχώρισαν -κάποια με παγκόσμιες πρωτιές- στα 18 χρόνια της ζωής της σειράς.

Συνέχεια ανάγνωσης 18 χρονια VAIO – 18 μοντελα-σταθμοι

10 μοντελα που ορισαν τα laptop PC

vinieta-galleryΣτην τριετία 1982-1985 διαμορφώθηκε κατά 90% ο σύγχρονος σχεδιασμός των laptop. Για τις πραγματικές πρωτιές έχουν γραφτεί πολλά και ακόμη περισσότερα έχουν ισχυριστεί οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Αν και ο καθένας μπορεί να κρίνει από διαφορετικές σκοπιές υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές πραγματικότητες που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

Συνέχεια ανάγνωσης 10 μοντελα που ορισαν τα laptop PC

BASIC@50

vinieta-gallery1η Μαΐου 1964. Τοπική ώρα, 4 π.μ. Τοποθεσία: υπόγειο του κτιρίου College Hall στο Κολέγιο του Ντάρτμουθ στο Νέο Χαμσάιρ των ΗΠΑ. Ο καθηγητής μαθηματικών Τζον Κέμενι και ένας φοιτητής πληκτρολογούν την εντολή RUN για την εκτέλεση του ίδιου προγράμματος σε δύο τερματικά του υπολογιστή General Electric 225. Όταν επιστρέφει το σωστό αποτέλεσμα ταυτόχρονα στις δύο οθόνες, είναι η στιγμή που γεννιέται η γλώσσα BASIC και το σύστημα μερισμού χρόνου στον κεντρικό υπολογιστή του Ντάρτμουθ. Σήμερα λοιπόν, η πιο διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, γίνεται 50 ετών. Συνέχεια ανάγνωσης BASIC@50

40 χρονια Zilog | 100 Z80 computers

vinieta-featureΟ πιο διαδεδομένος επεξεργαστής της Zilog, ο Z80 έγινε η καρδιά εκατοντάδων συστημάτων από όλο τον κόσμο. Από τους μακροβιότερους και ίσως ο πλέον ευέλικτος επεξεργαστής της ιστορίας των υπολογιστών, χρησιμοποιήθηκε από επαγγελματικά συστήματα multi-user έως παιχνιδομηχανές χειρός. Ενώ ακόμη και το 1997, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, υπήρχαν εμπορικοί υπολογιστές που τον χρησιμοποιούσαν. Mε αφορμή τη σημερινή επέτειο από την κυκλοφορία της πιο διαδεδομένης έκδοσης Z80A, παρουσιάζουμε τους προσωπικούς υπολογιστές στων οποίων την καρδιά χτυπά αυτός ο 8μπιτος θρύλος.

Συνέχεια ανάγνωσης 40 χρονια Zilog | 100 Z80 computers

Photoshop | 24 χρονια 13 εκδοσεις

vinieta-galleryΣαν σήμερα (19 Φεβρουαρίου) πριν 24 χρόνια κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του Photoshop. Μετά την επανάσταση που έφερε στους Macintosh και την επέκτασή του στα Windows, ταχύτατα, η εφαρμογή μετατρέπεται στην παγκόσμια σταθερά της επεξεργασίας φωτογραφίας στους υπολογιστές. Δύο και πλέον δεκαετίας αργότερα, το Photoshop συνεχίζει να διατηρεί αυτή τη θέση, ενώ μετράμε πλέον 13 εκδόσεις και αρκετές ακόμη υποεκδόσεις της εφαρμογής της Adobe.

Συνέχεια ανάγνωσης Photoshop | 24 χρονια 13 εκδοσεις

Οι περιπετειες της Ρομπερτα

vinieta-galleryΣαν σήμερα γεννήθηκε η Ρομπέρτα Γουίλιαμς. Η πιο διάσημη γυναίκα στο χώρο των video games. Δικαίως αποκαλείται η “βασίλισσα των adventure games”, καθώς είναι εκείνη που δημιούργησε το είδος των Graphics Adventure Games (GAC), το 1980. Πολλές ακόμη πρωτιές στο είδος αυτό παιχνιδιών συνοδεύουν το όνομα της Ρομπέρτα Γουίλιαμς.

Συνέχεια ανάγνωσης Οι περιπετειες της Ρομπερτα

Sony Hit Bit | Στυλοβάτες των MSX

vinieta-featureΤο Φεβρουάριο του 1990 μία από τις σημαντικότερες εταιρείες και από τις πιο πιστές στο πρότυπο MSX, η Sony, ανακοινώνει ότι παύει να το υποστηρίζει. Λίγους μήνες πριν την ανακοίνωση της τελευταίας προδιαγραφής MSX Turbo R, η Sony εγκαταλείπει το πρότυπο που ξεκίνησε φιλόδοξα το 1983 σαν το ανάλογο των IBM-PC στα home computers και κατέληξε σε αδιέξοδο, μετά την εμφάνιση των πρώτων 16μπιτων εκπροσώπων του είδους, αφήνοντας μόνη πλέον την Panasonic. Η Sony κατασκεύασε πολλά και σημαντικά μοντέλα στα πέντε χρόνια που υποστήριξε με θέρμη τα MSX. Όλα, κάτω από το γενικό τίτλο Hit Bit.

Συνέχεια ανάγνωσης Sony Hit Bit | Στυλοβάτες των MSX

Olivetti PC | Ιταλικο ντιζαιν

vinieta-galleryΣαν σήμερα (3 Ιανουαρίου), πριν από 30 χρόνια, παρουσιάστηκε στο κοινό ο πρώτος PC συμβατός της ιταλικής Olivetti και μάλιστα ένας από τους πρώτους 100% IBM-PC συμβατούς, ο Μ24. Αν και ο σχεδιασμός δεν ήταν το δυνατό σημείο, ούτε του IBM-PC, ούτε των συμβατών που κατέκλυσαν τα επόμενα χρόνια την αγορά, η ιταλική φινέτσα ακόμη και στα PC της Olivetti, πολύ δύσκολα περιορίζεται.

Συνέχεια ανάγνωσης Olivetti PC | Ιταλικο ντιζαιν

Αν κυκλοφορουσαν σημερα…

vinieta-galleryΤο kotaku.com δημοσίευσε μία λίστα με ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω ημερών, αφού κατά τη χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο ανέκαθεν παρουσιάζονταν στην αγορά νέες παιχνιδομηχανές. Η λίστα περιλαμβάνει τις τιμές των κυριότερων κονσολών, από τη δεύτερη γενιά έως και τις πιο σύγχρονες, κάνοντας αναγωγή στις σημερινές αξίες. Πόσο θα κόστιζαν δηλαδή αν πρωτοκυκλοφορούσαν αυτά τα Χριστούγεννα…

Συνέχεια ανάγνωσης Αν κυκλοφορουσαν σημερα…

10 καινοτομιες στα Arcade

vinieta-galleryΤα Arcades ή coin-ops, δηλαδή οι παιχνιδοκονσόλες που δέχονταν κέρματα και στην Ελλάδα αποκαλούσαμε κάποτε «δεκαρικοφάγους» έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ηλεκτρονικοί απόγονοι των pinball, ή φλίπερ κατά το ελληνικότερον, τα Arcades έβαλαν τις βάσεις για την ανάπτυξη των οικιακών παιχνιδομηχανών αλλά και των πρώτων computer games, λίγα χρόνια αργότερα. Επιστρέφοντας στη δεκαετία του ’70, παραθέτουμε δέκα πρωτιές στην ιστορία των «δεκαρικοφάγων».

Συνέχεια ανάγνωσης 10 καινοτομιες στα Arcade